Rapporteurs over de beloftes van onze regering

afbeelding van truecolours

Deze morgen interviewde radio1 de Rapporteurs over hun 'rapport' van de realisaties van de regering Di Rupo. Goed nieuws: 70 van 346 beloften zijn al ingevuld en andere beloften zitten in de pipeline.  Dit was echter buiten de interviewer en de geinterviewde gerekend: "het is pover", "nog maar 70", "zijn er specifieke oorzaken waarom die beloftes niet gerealiseerd zijn" ?  En er is maar 1 jaar meer tegen de volgende verkiezing, "de-moeder-aller-verkiezingen". En dan komen de verklaringen: met zes partijen is dit niet evident, met een superkritische NVA aan de zijlijn en natuurlijk in het laatste jaar kan je geen moedige dingen meer doen, want dan word je afgestrafd op de verkiezingen, dus er zal niet zo veel meer gebeuren.

Zelfs als de man van de rapporteurs stelt dat " er [...] nog een heleboel beloftes [...] in de pipeline zitten", wordt toch gezocht naar het waarom van het niet realiseren.  Een mooie illustratie van onze probleem focus, die voor dit soort complexe problemen, dikwijls leidt tot vastzettende verklaringen.  We kunnen niet plots het aantal partijen in de regering verminderen, of zomaar de rol van NVA veranderen of ons toch niet laten beïnvloeden door de op til zijnde verkiezingen met de ganse dynamiek errond.

Ook in onze praktijk als consultants in grote organisaties stellen we deze focus vast en zien we het als onze rol om daar een andere, ogenschijnlijk evidente, reflex tegenover te zetten, met name een oplossingsfocus.  Stel dat de interviewer nu eens gaat zoeken naar "waarom het in die 70 punten wel lukte", "wat daar anders in was en wat we daaruit zouden kunnen leren om ook die andere 276 nog te kunnen realiseren" ?  Op die manier waren we op het spoor gekomen van de dingen die wel werken, op de middelen, omstandigheden en hefbomen die wel kunnen leiden naar een oplossing.  En niet alleen dat: het gesprek wordt hierdoor veel positiever en enthousiaster en je krijgt veel minder polarisering tussen partijen.  En stel dat we het gesprek op die manier zouden gevoerd hebben met de regering zelf, dan zouden we hen op die manier ook nog eens extra motiveren, want samen met hen ontdekken we de werkende ingrediënten en beklemtonen we dat het wel lukt (en dat ze het dus goed gedaan hebben).

In dit filmpje wordt heel beknopt uitgelegd hoe solution focus werkt: