complimentendag: geef een compliment dat werkt!

truecolours's picture

Carol Dweck breekt in haar boek 'Mindset' een lans om meer inspanningscomplimenten te geven in plaats eigenschapscomplimenten.  Zeg dus niet: je bent toch echt slim-creatief-efficiënt, maar zeg 'ik ben onder de indruk van de manier waarop je dit aanpakt'

De eerste soort complimenten leiden naar een fixed mindset: ik ben slim, creatief, efficiënt - een vaststaand beeld over zichzelf dat telkens bevestigd wordt. Negatieve feedback of tegenslag is dan een aanval op het beeld dat mensen hebben over zichzelf en ondermjint het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

De tweede soort complimenten leiden naar een growth mindset: als ik een inspanning lever, een manier zoek, doorzet, ... kan ik succesvol zijn.  Het compliment nodigt uit tot zelf op zoek gaan naar de ingredienten van succes, wat je kunt doen om het succes te halen of de ander blij te maken.  Je hebt meteen ook meer creatieve ideeën om om te gaan met negatieve feedback of tegenslag.

En om een compliment nog krachtiger te maken: geef niet altijd rechtstreekse complimenten.  We wuiven gemakkelijk positieve feedback weg (ik deed gewoon mijn job, het was niets speciaals, ...).  Experimenteer met onrechtstreekse complimenten:

  • geef je compliment in vraagvorm: hoe ben je er in geslaagd om ...  de ander moet daar een antwoord op geven en aanvaardt zo je feedback én door het uit te leggen, versterkt hij/zij het inzicht in wat hij/zij deed
  • roddel positief over een collega

en als je dan toch rechtstreeks positieve feedback krijg: geen ja, maar, of wegwuiven.  Gewoon aanvaarden en bedanken !